Śniadanie (Petit Déjeuner)
Francuskie śniadanie jest smaczne, lekkie i niewielkie. Francuzi nie jedzą dużo po przebudzeniu i nie konsumują podczas niego ciepłych posiłków. Dominuje tutaj pojedynczy croissant albo bagietka z małą mocną kawą. Występują też dodatki w postaci np. konfitur, jogurtu naturalnego czy soku. Popularne są też tosty lub lokalne dania na ich podstawie takie jak: Croque Monsieur i Croque Madame. Pierwszy robi się z dwóch zapieczonych tostów przełożonych szynką i serem. Drugi natomiast polega na umieszczeniu na toście sadzonego jajka. Nieodłączną częścią początku dnia dla wielu Francuzów jest poranny papieros popijany kawą. Jest to wciąż bardzo popularne do takiego stopnia, że w kawiarniach normalne jest, że na każdym stoliku stoją popielniczki. Częste palenie powoduje liczne dolegliwości takie jak rak płuc lub bezpłodność.
Obiad (Déjeuner)
Obiad to posiłek podawany między dwunastą a czternastą. Składa się z głównego dania oraz deseru w postaci czegoś słodkiego lub serów. Czasami podawana jest jeszcze przystawka. Obecnie obiady przypominają lunche, występują w nich różnego rodzaju sałatki, omlety, kanapki, a za napój służy woda mineralna. Po „Déjeuner” nie można spodziewać się najedzenia do syta, ale w czasie świąt posiłki potrafią być bogatsze w ilości jedzenia. Francuzi lubią jadać obiady w restauracjach w czasie przerwy w pracy. Lekkość i nastawienie na jakość, a nie ilość powoduje, że ten rodzaj posiłku jest zdrowy i nie powinno się po nim spodziewać jakiś dolegliwości żołądkowych, przeszkadzających w reszcie dnia.
Kolacja (Dîner)
Kolację można nazwać „królową dnia”. Jedzona późno, między dwudziestą a dwudziestą drugą, często zakrapiana winem, rzadziej innym trunkiem. Jest to czas spotkań towarzyskich, podczas których podawane są obfite dania, podzielone na trzy części: przystawkę, danie główne i deser. „Dîner” rozpoczyna się lekkimi sałatkami, potrawami z jaj czy zupami. Natomiast w głównym posiłku dominują potrawy mięsne podawane na ciepło z dodatkiem warzyw, ziemniaków czy wielu rodzaju sosów, często na bazie ryb. Ukoronowaniem kolacji jest deser. Przybiera on formę ciasta lub też różnych serów. Podczas ostatniego posiłku dnia pija się wino, powoli i w niewielkich ilościach. Konsumpcja jedzenia o tak późnych godzinach może powodować problemy ze snem i stymulować nadwagę. Regularne picie wina, negatywnie odbija się na zdrowiu i może prowadzić do alkoholizmu i chorób z tym związanych. Jednakże zawarcie w kolacji dużej ilości warzyw pozytywnie wpływa na organizm człowieka dostarczając mu potrzebnych witamin i innych składników odżywczych.