Przejdź do treści

Francuska pasja winiarska – kultura picia alkoholu we Francji

  • przez

Słynne francuskie wino od dawna zachwycało największych koneserów trunku. Jest ono znane ze swojej świetności na całym świecie. Głównym powodem spożywania wina są walory smakowe, jednak z pewnością wpływa na nie również aspekt zdrowotny.

Jeśli chodzi o miejsce zakupu wina, to mamy kilka możliwości. Zaczynając od zwykłego supermarketu po stoiska na targach lub kupno bezpośrednio z winiarni. Ważne, by zadbać o pewne źrodło, by nie natknąć się na niemiłą niespodziankę.
Na obszarze, który mieliśmy okazję poznać, do posiłków najchętniej wybiera się wino różowe – w Prowansji stanowi ono aż około 90% produkcji lokalnych winiarni! Jeśli pod uwagę bierzemy jednak cały obszar Francji, to zdecydowanie preferowane jest wino czerwone, szczególnie te pochodzące z obszaru Bordeaux (region winiarski). Warto wspomnieć również o winie białym, którym gospodarze częstują w tym samym czasie, kiedy na stół podana jest przystawka.

Francuzi piją jednak nie tylko wina, a także aperitify oraz digestify, które nie zawsze się do nich kwalifikują.

Aperitif jest to napój alkoholowy, który podawany jest przed posiłkiem w celu zwiększenia apetytu oraz pobudzenia pracy żołądka.

Digestif także jest trunkiem alkoholowym, jednak bardzo mocnym w postaci np. koniaku czy własnej roboty nalewek. Podaje się go tuż po posiłku, który jest zazwyczaj obfity, by usprawnić trawienie.

Od naszych francuskich rówieśników nie dowiedzieliśmy się zbyt dużo o alkoholu, mimo że przeważnie mogą już go legalnie pić (alkohol we Francji można kupować oraz spożywać od lat 16). Większość osób powiedziało nam jednak, że na ich kolacjach prawie zawsze można zauważyc stojące butelki win oraz wspomagacze takie jak digestif czy aperitif. Jest to pewnego rodzaju tradycja. Ponadto normalne jest to, że dzieci, które są trochę starsze, zachęcane są do wprowadzania wina do swojej diety. Często rodzice od najmłodszych lat starają się podawać im rozcieńczone w wodzie wino, aby przyzwyczajać je do jego smaku. Co ciekawe, nasz przewodnik Pan Sławek, który wprowadzał nas we francuskie otoczenie, powiedział nam o czymś interesującym. Podobno nauczyciele mogą na przerwach częstować się winem, co w Polsce byłoby niedopuszczalne.

Jak zatem takie picie alkoholu a szczególnie wina wpływa na zdrowie Francuzów?

Wydawać się może, że wino i inne alkohole spożywane regularnie oraz często, mają bardzo negatywny wpływ na zdrowie człowieka, ponieważ można się od nich łatwo uzależnić. Jednak picie wina jest zdrowe, jeżeli robi się to w umiarkowanych ilościach, tzn. nie więcej niż lampka czy dwie dziennie. Wino dzięki zawartości przeciwutleniaczy ułatwia trawienie, obniża poziom cholesterolu oraz dostarcza organizmowi potrzebnych składników mineralnych takich jak: wapń, magnez i potas. Poza tym pozytywnie wpływa na pracę trzustki i tarczycy oraz przemianę tłuszczy, białek i cukrów. U osób regularnie pijących wino rzadziej obserwuje się występowanie chorób takich jak kamica nerkowa i żółciowa. Oprócz korzyści zdrowotnych, picie wina może wiązać się również z rozchwianiem emocjonalnym oraz występowaniem stanów depresyjnych. Z naszych obserwacji, możemy stwierdzić także, że jest mało Francuzów, którzy mają problemy z nadwagą czy otyłością. Wynika to między innymi z tego, że czerwone wino (spożywane najczęściej we Francji), jest uznawane za najzdrowszy trunek, zawierający silne skoncetrowane polifenole, dzięki którym człowiek nie tyje, a nawet spala kalorie.