Przejdź do treści

Kuchnia regionalna

  • przez

Kuchnia prowansalska uznawana jest za jedną z najzdrowszych na całym świecie. Potrawy lazurowego wybrzeża charakteryzują się lekkością i niskokalorycznością Zawarte w niej składniki są bardzo wartościowe i aromatyczne. Występują tutaj owoce morza, pachnące zioła,, różnorodne rodzaje mięs oraz duże ilości warzyw i owoców.

SAŁATKA NICEJSKA

Sałatka Nicejska jest to potrawa lekkostrawna a jednocześnie bardzo sycąca. Składa się ze składników takich jak:

salata rzymska, która jest niezwykle wartościowa. Zawiera spore ilości karotenu, który korzystnie wpływa na funkcjonowanie wzroku i układu odpornościowego. Jest także cennym źródłem witamin: B1, B2, PP oraz C. Sałata ta jest także bogata w wapń, fosfor, potas, magnez i żelazo.

jajka gotowane na twardo bogate w białko z niską całkowitą zawartość tłuszczu i kilkoma ważnymi składnikami odżywczymi tj. selen, ryboflawinę i witaminę B12. Zawierają tez kwasy omega-3. Zmniejszają one osłabienie i łamliwość kości, choroby serca, poprawiają wzrok, przyspieszają metabolizm, neutralizują szkodliwe działanie cholesterolu.

tuńczyk, który jest dobrym źródłem kwasów omega-3. Ma mało kalorii, zawiera dużo białka. Zawiera witaminy D, B1, B3, B6 Chroni przed miażdżycą, tworzeniem zakrzepów, obniża poziom cholesterolu i ciśnienie, wspomaga funkcjonowanie mózgu i mięśni.

cebula, która stanowi źródło wielu witamin i minerałów, a jednocześnie jest niskokaloryczna. Jedna średnia cebula posiada zaledwie 44 kcal. Warzywo to jest szczególnie bogate w witaminę C, substancję odżywczą zaangażowaną w układ immunologicznego, produkcję kolagenu, naprawę tkanek i wchłaniania żelaza. Cebula jest również bogata w witaminę B, B6, B9 — które odgrywają kluczową rolę w metabolizmie oraz produkcji czerwonych krwinek. Zawiera tez składniki tj:potas, wapń, żelazo, magnez,, fosfor, siarka.

oliwki, są bogatym źródłem witamin z grupy B – bardzo ważnych dla prawidłowego działania układu nerwowego i zachowania prawidłowego stanu skóry. Zawierają także znaczące ilości witamin A, C i E. Oliwki to źródło licznych mikroelementów takich jak fosfor, miedź, żelazo czy potas. Są niskokaloryczne i wspomagają trawienie

– zawiera tez musztardę dijon, oliwę, sok z cytryn, ocet winny, pieprz, sól.

ZUPA BOUILLABAISSE

Charakterystyczna dla kuchni francuskiej zupa BOUILLABAISSE to połączenie ekskluzywnych, charakterystycznych dla Francji składników. Do jej przygotowania najważniejsze będą:

– najwyższej jakości oliwa: extra vergine, wspomagająca procesy trawienne i bogata w witaminy (A,E,D).

cebula, czosnek i suszone płatki chili, które wspomagają układ krążenia,

– szczypta najdroższej przyprawy świata szafranu,

– filety z ryb morskich oraz owoce morza pełne witamin (A,D) i tłuszczu wartościowszego od tego, pochodzącego z czerwonego mięsa, takie jak: krewetki, małże i kalmary.

Na 100 gram tej potrawy przypada około 87 kalorii.

SOCCA

Socca to cienki, lekko chrupiący placek z mąki z ciecierzycy. Można jeść z ulubionymi pastami czy po prostu jako przekąskę do pochrupania.

Maka z ciecierzycy: Ciecierzyca to roślina naturalnie bezglutenowa. Rozmaite potrawy przyrządzane z nasion oraz mąka wytworzona z ziaren ciecierzycy to bogate źródło białka, błonnika, który sprzyja utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Niektóre składniki chemiczne, zmniejszają prawdopodobieństwo powstania komórek nowotworowych. Regularne spożywanie ciecierzycy skutkuje, obniżeniem ryzyka zachorowania na cukrzycę, zmniejszeniem prawdopodobieństwa wystąpienia miażdżycy, zawału serca i innych schorzeń układu krwionośnego.

Oliwa z oliwek: Oliwa z oliwek jest bogata w witaminy A, E, D oraz K. Pomaga przy miażdzycy, kamicy żółciowej, nieżycie i owrzodzeniu żołądka oraz w zaparciach a także zapobiega tworzeniu się wolnych rodników. Wspaniale oczyszcza i reguluje procesy trawienia.

– Swoje dodatki : W zależności od preferencji można dobrać sobie dowolne składniki takie jak np.: aromatyczne zioła, pomidory, parmezan, szynka parmeńska * Woda

PETITS FARCIS

Danie typowo prowansalskie petits farcis – czyli faszerowane warzywa. Posiłek ten może delikatnie się różnić w każdym domu bo są w nim delikatnie zmieniane produkty np. dodawany jest ryż bądź parmezan. Jadana zazwyczaj na kolację, lekka potrawa złożona głównie z warzyw i mięsa takich jak: pomidor, cukinia, bakłażan, papryka cebula, mięso wołowe, wieprzowe lub cielęcina oraz z bazylii, pietruszki i tymianku i także odrobiny oliwy. Składniki te są bogate w wiele wartości odżywczych, które dobrze wpływają na zdrowie. Działanie poszczególnych z nich:

pomidory, które zawierają witaminy grupy B, wpływa na układ nerwowy oraz witaminę PP, która ma pozytywny wpływ na metabolizm cukru i cholesterolu we krwi, a także witaminę K, która posiada właściwości, przeciwkrzepliwe. Jest to też bogactwo pierwiastków mineralnych

cukinia jest produktem niskokalorycznym, zalicza się ją do warzyw, które nie kumulują metali ciężkich i azotanów, w jej miąższu można znaleźć potas, magnez, żelazo i witaminy z grupy A, C i K

bakłażan posiada potas, miedź, magnez, witaminy C, K i B oraz dostarcza organizmowi błonnik pokarmowy, fitosterole i przeciwutleniacze

papryka jest dobrym źródłem antyoksydantów, zawiera także witaminy C, A, E i B

cebula ma właściwości lecznicze, jest źródłem siarki, cynku, megnezu, fluoru, kwasu foliowego, żelaza, potasu i krzemu oraz witamin z grupy B, C, K, E, A i błonnika

mięso wołowe zawiera więcej przyswajalnego żelaza od innych gatunków mięsa oraz witaminy z grupy A, E, D i B

mięso wieprzowe – źródło pełnowartościowego białka i aminokwasów – cielęcina – źródło witamin z grupy B oraz żelaza i fosforu

bazylia, która dobrze wpływa na układ pokarmowy i nerwowy, poprawia trawienie, niweluje wzdęcia oraz pobudza serca itp.

pietruszka – zawiera witaminę C oraz foliany i betakaroten, odświeża oddech, zapobiega niedokrwistości i pozytywnie wpływa na stan naskórka oraz narząd wzroku

tymianek ma właściwości przeciwutleniające, antyseptyczne i przeciwzapalne, jest przydatny we wzmacnianiu układu odpornościowego, między innymi ze względu na wysoką zawartość witamin, żelaza i minerałów oraz może zwalczać anemię. 

RATATOUILLE

Potrawą wywodząca się z Nicei jest Ratatouille. Danie to opiera się na składnikach warzywnych, przede wszystkim na bakłażanach, cukinii, cebuli, pomidorach i papryce. Składa się z:

Bakłażan jest dobrym źródłem błonnika, wspomaga trawienie tłustych mięs. Posiada właściwości poprawiające przemianę materii, detoksykujące, obniżające ciśnienie krwi i poziom cholesterolu.

– Żółta i zielona cukinia: Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę C, witaminę K, witaminę PP i witaminę B1, (beta karoten). Zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Ponadto warzywo odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia, dlatego polecana jest przy problemach z nadkwaśnością.

Pomidory rzymskie: Jednym z najważniejszych składników jest potas, który dzięki swojemu działaniu moczopędnemu obniża ciśnienie krwi

Papryka czerwona i żółta: jest dobrym źródłem witamin C oraz E. Poza tym zawiera spore ilości kwasu foliowego. To dobra informacja dla przyszłych mam, ponieważ zapobiega on wadom rozwojowym płodu i dba o rozwój układu nerwowego dziecka.

Cebula: Obecnie wiadomo, że właściwości lecznicze cebuli wiążą się z zawartością wielu dobroczynnych składników, w tym przeciwutleniaczy (antyoksydantów) i związków siarki. Dzięki nim warzywo ma m.in. działanie antybakteryjne, obniżające stężenie cholesterolu i przeciwnowotworowe

Czosnek jest włączony do diety doskonale wzmacnia odporność i pomaga w walce z przeziębieniem oraz grypą. Znaczenie ma tutaj między innymi zawarta w nim witamina C, która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Badania naukowe wykazały również jego wpływ na obniżanie poziomu cholesterolu.

– Oliwa z oliwek

– Zioła