W kuchni francuskiej zioła i przyprawy odgrywają bardzo ważną rolę.
Przyprawy mają właściwości antybakteryjne i antyoksydacyjne, więc dlatego używano ich do konserwacji żywności. Więc duża ilość używanych przypraw (i perfum:)) ma podłoże historyczne. Przeciwutleniacze chronią komórki przed uszkodzeniami i odgrywają ważna role w zapobieganiu chorobom przewlekłym jak nowotwory, choroby serca i choroby neurodegeneracyjne.
Nasi koledzy z prowansji wspomnieli nam o ich ziołach prowansalsakich, więc właśnie o nich wam opowiemy w dzisiejszym wpisie. A skoro juz rozumiemy po co w państwie płynącym winem i pachnącym czerwonym mięsem tyle mamy tych przypraw, to czy one jakkolwiek wpływają na ich stan zdrowia? Oczywiście, że tak!:)
Do głównych przypraw używanych we Francji nie zaliczamy soli, więc są one zdecydowanie zdrowsze od tego czego używają w Chinach czy Polsce. Zioła dodają intensywnego smaku i używanie soli jest zbędne, pomaga to tez zredukować używaną ilość tłuszczu – nie tracąc przy tym smaku.
Kilka przykładów:
Rozmaryn – Ma sosnowo – korzenny zapach i ma gorzki smak.
Bazylia – Ma orzeźwiający smak. Poprawia trawienie i ułatwia wchłanianie składników odżywczych. Przy tłustych i kalorycznych posiłakch jest to mile widziane.
Mięta – Pewnie kojarzycie ją, gdy rodzice dawali wam ją na ból brzucha :). Reguluje ona pracę układu pokarmowego.
Szałwia – Działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie. Ciekawostką może być to, że wykazuje się działanie przeciwpotowe.
Lubczyk – Łagodzi bóle brzucha, wzdęcia i pobudza apetyt.
Kolendra – Podobne działanie do lubczyku.
Francuzi używają przypraw do wielu sosów, nabiału i mięs – czyli tego co jedzą najczęściej. Jak widać, wiedząc że ich kuchnia jest bardzo cięzko strawna umieją dobrać odpowiednio zioła by nadać posiłkom więcej smaku i pewnych wartości :).
Zioła w medycynie ludowej:
- Ludzie we Francji od wieków korzystali z ziół m.in mięty, dziurawca rumianku.
- Podczas wizyty we francuskim domu możemy spotkać się z maceratami ziołowymi czyli naparami ziołowymi – często na bazie spirytusu. Można je przygotować nawet w domu! Wykorzystywane są jako składniki w syropach, maściach czy tonikach.
Propozycja przepisu na macerate ziołową (znaną również jako ,,herbes de Provence”) prosto od naszego kolegi z prowansji *
Składniki:
- Świeże lub suszone zioła (np. lawenda lub mięta). Najlepiei wasza ulubiona mieszanka!
ok. 150 gramów suszonych ziół
ok. 300 gramów świeżych ziół - Wysokiej jakości mocny alkohol (wódka, spirytus) 1 L
- 3/4 szklanki cukru
- Skórka z pomarańczy / cytryny (opcjonalnie, ale jest to bardzo mile widziane u francuzów!)
Przygotowanie:
- Wybierz czystą szklaną ❗️ butelkę. Pamietaj o wcześniejszym wyparzeniu jej.
- Wszystkie zioła ugnieć w misce (by uwolnić aromat).
- Wymieszaj w docelowym pojemniku alkohol z ziołami.
- Macerate umieść w ciemnym, chłodnym miejscu na 2 – 4 tygodnie. Od czasu do czasu możesz przemieszać napar.
- Po upływie czasu maceracji musimy zrobić syrop cukrowy. Zagotuj 3/4 szklanki wody z cukrem, nastepnie ostudź syrop.
- Dodaj syrop do ziół z alkoholem wedle uznania.
- Zostaw jeszcze na pare dni by smaki się połączyły.
*Jest to napój alkoholowy.
Alkohol może być spożywany tylko i wyłącznie przez osoby, które ukończyły 18 rok życia🔞.
Uwaga❗️
Gotując syrop cukrowy, syrop nabiera niesamowicie wysokich temperatur – podczas kontaktu z takimi temeraturami trzeba bardzo uważać.