Regional cuisine
Provencal cuisine is considered to be one of the healthiest in the world. The dishes of the Côte d’Azur are characterized by lightness and low-calorie.… Czytaj dalej »Regional cuisine
Provencal cuisine is considered to be one of the healthiest in the world. The dishes of the Côte d’Azur are characterized by lightness and low-calorie.… Czytaj dalej »Regional cuisine
Kuchnia prowansalska uznawana jest za jedną z najzdrowszych na całym świecie. Potrawy lazurowego wybrzeża charakteryzują się lekkością i niskokalorycznością Zawarte w niej składniki są bardzo wartościowe i aromatyczne. Występują tutaj owoce morza, pachnące zioła,, różnorodne rodzaje mięs oraz duże ilości warzyw i owoców.
Herbs and spices have a very important role in french people life. Spices have antibacterial and antioxidant properties, which is why they were used to… Czytaj dalej »Legal herb. Something about herbs and spices in France!
W kuchni francuskiej zioła i przyprawy odgrywają bardzo ważną rolę…
Francja kontynentalna ma jedną z największych różnorodności płazów, ptaków i ssaków w Europie. Wraz z postępem cywilizacyjnym władze muszą mierzyć się z coraz to nowymi… Czytaj dalej »Francja i Polska-państwowe formy ochrony przyrody
Ogromne zróżnicowanie geograficzne – góry, doliny, wyżyny, wybrzeża po przeciwnych stronach Francji oraz duża amplituda temperatur w ciągu roku powodują bogactwo fauny i flory. Jednak na przestrzeni lat stopniowo różnorodność zaczęła zanikać.
Postępujące zmiany klimatyczne i lata eksploatacji naturalnych środowisk niosą za sobą wymieranie lub stanowcze ograniczanie różnorodności przyrodniczej. Wraz z wycinaniem lasów, wzrostem średniej temperatury, wysychaniem rzek i jałowieniem czy zanieczyszczeniem gruntu. Wiele z tych czynników jest skutkiem działania człowieka, w szczególności w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat.
Gatunków zagrożonych z roku na rok przybywa. Jednak patrząc optymistycznie niewiele z nich wymiera całkowicie, jednak liczebność poszczególnych zwierząt szybko i intensywnie maleje. Obecnie liczba gatunków zagrożonych zwierząt wynosi około 6 000. Roślin natomiast – 400.
Zwierzęta i rośliny spisywane w Czerwonej Księdze są według dziewięciostopniowej skali opisującej stopień zagrożenia (zależnie od ilości i miejsca występowania – niewoli , stanu dzikiego – oraz tempa wymierania.) Pierwsza Czerwona Księga ukazała się w 1963 roku i objęła organizmy na terenie całej Europy. Francja nie posiada własnej księgi gatunków zagrożonych, ale wszystkie gatunki zagrożone na jej terenie znajdują się w tej europejskiej.
Huge geographical diversity – mountains, valleys, highlands, coasts on opposite sides of France and a large amplitude of temperatures throughout the year cause the richness of fauna and flora. However, over the years, the diversity gradually began to disappear.
Progressive climate changes and years of exploitation of natural environments result in extinction or significant reduction of natural diversity. Along with the cutting down of forests, the increase in average temperature, the drying up of rivers and barrenness or soil pollution. Most of them are the result of human activity, especially in the last few decades.
There are more and more endangered species every year. However, looking optimistically, few of them die out completely, but the number of individuals is rapidly and intensively decreasing. Currently, the number of endangered species of animals is circa 6,000, meanwhile plants – 400.
Plants and animals are listed in the Red Book are according to a nine-point scale describing the degree of threat (depending on the number and place of occurrence – captivity, wild state – and the rate of extinction.) The first Red Book has been published in 1963 and includes all endangered organisms throughout Europe.
Ochrona środowiska we Francji w wielu aspektach pokrywa się z tą w Polsce. Jak wiemy Polacy przykładają dużą wagę do takich rzeczy jak segregacja śmieci… Czytaj dalej »Ochrona środowiska na codzień
Most of us associate French cuisine with baguettes and croissants as well as frogs and snails. However, it has more to offer than we think.… Czytaj dalej »Bon appètit – briefly about French cuisine!
Kuchnia francuska kojarzy się większości z nas z bagietkami i croissantami oraz żabami i ślimakami. Ma ona jednak więcej do zaoferowania niż nam się wydaje.… Czytaj dalej »Bon appètit – czyli krótko o kuchni francuskiej!
Francuzi dużą uwagę zwracają na estetyczny wygląd swojej posiadłości, w której ważnym elementem jest symetria, równo przycięty żywopłot i geometryczne kształty. / The French pay a lot of attention to the aesthetic appearance of their property, in which symmetry, evenly cropped hedge and geometric shapes are an important elements.